Inloggen

Lemon merengue taart

Lemon merengue  taart

Lemon merengue taart

Deze Lemon merengue taart mag niet ontbreken in je eigen kookboek.

Receptuur voor 8-10 personen
  • 4 uitgeperste citroenen
  • 5 dooiers
  • 75 gram suiker
  • 25 gram boter
  • 5 eiwitten
  • 125 gram suiker
  • 20 gram pure couverture / chocolade om te smelten in de bodem
Receptuur suikerdeeg
  • 300 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 175 gram suiker
  • 1 ei
  • Snufje zout

Het maken van de taartbodem:

  • Het suikerdeeg 1 dag vooruit maken door alle ingrediënten door elkaar te mengen.
  • Pak het deeg in en leg het in de koeling.
  • Haal het deeg 1 uur voor gebruik uit de koeling en dun uitrollen met bloem.
  • Een grote vorm of kleine vormpjes besmeren met boter.
  • De vorm(en) beleggen met het uitgerolde deeg. et overtollige deeg wegsnijden.
  • Dan het deeg met een vork goed inprikken, zodat het deeg niet kan opbollen tijdens het bakken.
  • Goudbruin afbakken in een voorverwarmde oven van 180 graden in ca. 20 minuten.
  • De taartbodem goed af laten koelen, met een beetje gesmolten couverture insmeren. Daarna de chocolade laten afkoelen.

De sabayon:

  • Zet een pan op met heet water en breng deze aan de kook.
  • Neem een aparte beslagkom (bekken) doe hier de eidooiers met het citroensap en de suiker in.
  • Zet het bekken op de pan met heet water (bain marie) en klop de eiermassa totdat er een lint ontstaat en het eimengsels ca. 70-80 graden Celsius  is.
  • Plaats daarna het bekken in een bak met koud water om het garingproces te stoppen.
  • De sabayon die nu is ontstaan met de boter vermengen.
  • De sabayon in de met chocolade besmeerde taartbodem gieten en af laten koelen.

Voor de merengue:

  • Sla de eiwitten in een vetvrije kom stijf op. Dit doe je als volgt.
  • In een schone kom een beetje citroensap van de schil insmeren en droogwrijven met een stukje keukenpapier. Dit doe je ook met de garde.
  • Daarna de eiwitten eerst een klein beetje opslaan op de hoogste snelheid van de mixer.
  • Als ze iets schuimig is dan een lepel suiker erbij en na 5 seconden weer.
  • Dit doe je totdat de suiker op is en laat het geheel nog 30 seconden doorkloppen.
  • Nu is ze stijf en kun je ze op de sabayon spuiten als deze helemaal koud is.
  • Daarna met een brulée brander het eiwit lichtbruin kleuren.
  • Eventueel garneren met Atsinacresse, muntblaadjes en geschaafde gebruneerde amandelen.
Print Friendly, PDF & Email

Stem op recept

  • (0 /5)
  • 0 ratings

Sociale media

Over de Chefkok

Gelijksoortige recepten