Inloggen

Japanse Ramen met Ramen ei

eenpansmaaltijd

Japanse Ramen met Ramen ei

Wie houdt er niet van een heerlijke kom ramen? Deze Japanse noedelsoep is het lekkerst met een gemarineerd eitje als topping. Zó maak je de perfecte ramen eieren.

Vergis je niet: Japanse ramen is in niets te vergelijken met de kant-en-klare zakjes noedelsoep die hier in de schappen liggen. Echte ramen is een gezonde, licht verteerbare Japanse maaltijdsoep. Ramen is dus niet de naam van de noodles, maar de naam van het complete gerecht. In Japan is het vrijwel overal verkrijgbaar en wordt het niet alleen als diner, maar ook als ontbijt, lunch of snack gegeten. 

RAMEN ALS COMFORTFOOD

Ramen komt in ontelbare variaties en is echt comfort-food. Er kan vlees, vis of groenten in zitten, maar ook zeevruchten. Het belangrijkste van een goede ramen is de bouillon. Meestal bestaat deze uit een basis van dashi (een bouillon van kombu en tonijnvlokken) waaraan varkensvlees en/of kippenvlees wordt toegevoegd, vaak met de botten erbij. Vervolgens staat deze bouillon uren te pruttelen, waardoor hij een intense smaak krijgt. 
Je serveert ramen met verschillende toppings, zoals bosui, nori, kimchi én natuurlijk  onze favoriet: gekookte, gemarineerde eieren. Zo’n ramen ei wordt ajitsuke tamago genoemd, maar je kunt ze ook tegenkomen onder de naam nitamago, hanjuku ramen ei of lava-ei. Hoe je ze ook noemt één ding is zeker: zo’n ei heeft een heerlijke zachte dooier en het eiwit is stevig en bruinig van kleur dankzij de marinade.
Ajitsuke tamago wordt niet alleen gekruid door de marinade, maar tegelijkertijd gepekeld, doordat de marinade zowel zout als suiker bevat. Het is niet alleen een perfecte topping voor je ramen, maar ook heerlijk als snack, zo uit het handje. Je kunt ze natuurlijk ook in salade serveren, op brood of op een rijstgerecht. Zo’n ramen ei is altijd lekker!
MIRIN: HET ZOETE ZUSJE VAN SAKE
Voor het marineren wordt, naast sake en sojasaus, mirin gebruikt, het zoete zusje van sake. Deze rijstwijn heeft een lager percentage alcohol en een hoger percentage suiker dan sake. Mirin is overigens uitsluitend bedoeld om mee te koken (dus niet om op te drinken). De textuur is stroperig en het heeft de kleur van amber. Je koopt het bij de Aziatische toko, maar het is tegenwoordig ook bij de meeste supermarkten verkrijgbaar, in het schap bij de soja- en teriyaki saus.
LAAT JE RAMEN EIEREN MINIMAAL TWEE DAGEN MARINEREN
Je ramen eieren worden het lekkers als je ze een hele nacht laat marineren en liever nog een dag of twee. Hierdoor zal zowel het eiwit als eigeel een mooiere structuur en smaak krijgen. Het minimum is in ieder geval 2 uur. Als je ze daarna uit de marinade haalt en luchtdicht verpakt, blijven ze in de koelkast zo’n vier dagen goed. Laat ze niet langer dan drie dagen in de marinade liggen, want dan verandert de structuur een beetje en worden je eieren rubberachtig.
Print Friendly, PDF & Email

Stem op recept

  • (5 /5)
  • 2 ratings

Sociale media

Over de Chefkok

Gelijksoortige recepten