De combinatie van zoet, zout en zuur is gebruikelijk in de traditionele Zweedse ‘husmanskost’
Dat zijn gerechten die dagelijks gegeten worden. Om een goed smaakmengsel te maken gebruiken witte azijn, honing of suiker en zout. De populairste gerechten met deze smaken zijn gezoete bruine bonen met varkensvlees, gebakken haring met een saus van krenten en lams- of kalfsvlees in een saus met veel dille, ook wel dillkött in het Zweeds genoemd.
Vegetarische dillkött
Met dit recept kan je ook vegetarisch genieten van de dillkött. Het is een typisch slowcooked gerecht. In plaats van met vlees, maak je deze schotel met gebakken knolselderij en gekookte groenten. De gemarineerde rauwe wortelen zorgen voor de bite. De zachte smaak van de dille en honing in de schotel combineert heel goed met het zuur van de azijn. Serveer er een gekookte aardappel bij!
Recept
Voor 2-3 personen
Dit recept is vrij van gluten, witte suiker en lactose (bij gebruik van plantaardige melk).
De zoetzure marinade
2,5 dl water
1 dl witte wijnazijn-aceto (6%)
3 el honing
½ tl zout
4 wortelen (meerdere kleuren, als ze op voorraad zijn)
Marinade knolselderij
5 el tamarindepasta
10 el zonnebloemolie of olijfolie
Kruidenzout
Vers gemalen zwarte peper
1/2 knolselderij, geschild en in plakken van ½ cm
De stoofpot
1 pastinaak (ca. 200 gram)
1 venkel
½ prei, alleen het witte gedeelte
1 gele ui
1 tl dillezaad
Verse tijm
1 klein teentje gepelde knoflook
2 laurierblaadjes
8 witte peperkorrels gestampt
Voldoende water om de groenten onder water te zetten, ca. 1 liter
Later bij de stoofpot
1,5 dl plantaardige melk zoals cashewmelk of ongezoete amandelmelk, room van rijst of soja (gewone slagroom kan ook)
2 el vers citroen- of limoensap
1 el honing
Zout en gemalen witte peper
3 el fijngesneden dille
Serveer er eventueel gekookte aardappel en gekookte lente-uitjes bij.
Werkwijze dillkött?
Begin met de zoetzure marinade: doe alle ingrediënten behalve de wortels in een pan. Laat alles even aan de kook komen en zorg dat alles goed gemengd is. Laat het geheel afkoelen. Dit kan gemakkelijk een dag van tevoren worden voorbereid en in de koelkast worden bewaard, zodat het ook echt koud is. Schil vervolgens de wortelen en snijd ze in lange plakken met behulp van een mandoline of snijmachine. Bewaar de overgebleven kern van de wortel voor de stoofpot. Als de marinade volledig koud is kunnen de wortels er in. Het is belangrijk dat alles bedekt is met de marinade. Zet het daarna in de koelkast. De wortelen moeten minstens 2 tot maximaal 8 uur marineren. Voor het serveren laat je de wortelen uitlekken in een vergiet. De marinade heb je niet meer nodig.
Maak de marinade voor de knolselderij als volgt: alle ingrediënten in een kom. De plakken knolselderij toevoegen en goed bedekken zijn met de marinade. Zet dit in de koelkast.
De stoofpot
Was en schil de groenten voor de stoofpot. Snijd de pastinaak, prei en ui in plakken van ½ cm. Doe alles in een pan, ook de kruiden. Vul de pan met genoeg water om de groenten en kruiden te bedekken en doe een deksel op de pan. Laat de stoofpot ongeveer 10 – 15 minuten zachtjes koken, beetgaar. Haal met een schuimspaan de helft van de groenten uit het mengsel en zet het even apart in een schaal. Laat de rest van de groenten zonder deksel koken tot alles volledig zacht is. Haal dan de laurierblaadjes er uit en maak de mix van groenten in de pan fijner met een staafmixer. Wanneer je een puree hebt kun je de plantaardige melk of room toevoegen en mix het dan even tot je een heerlijke saus hebt. Als je de saus iets wilt indikken kun je hem even laten sudderen. Houd de saus daarna een warm als je verder gaat.
Doe de aardappels in een pan met water en een beetje zout. Als ze bijna klaar zijn voeg je de lente-uitjes toe en laat ze samen enkele minuten koken tot ze zacht zijn. Giet de aardappelen en uitjes goed af. Ga daarna verder met de groenten. Verhit een grote koekenpan. Doe er als de pan heet is wat zonnebloemolie in. Leg de plakken knolselderij in de pan en bak ze aan beide kanten op redelijk hoog vuur. Bak tot ze zacht worden maar nog net een bite hebben. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Leg ze dan even weg op een schaal.
Voeg het citroensap, honing, zout en de gemalen witte peper toe aan de saus. Zorg dat het goed gekruid is. Er moet nu een milde zoete en zure smaak te zijn die je eventueel extra op smaak kunt maken met een beetje zout. Voeg de fijngesneden dille vlak voor het opdienen toe! Doe de aardappel, gekookte lente-ui, gebakken knolselderij en de apart gezette groenten van de saus op een bord. Giet de saus over de groenten, waardoor de groenten ook weer warm worden. Vervolgens doe je de uitgelekte wortelen er bovenop. Met wat extra dille, zout en peper is het af.
Stem op dit recept
0 Mensen Gestemd op dit recept
Gemiddelde score
Nog geen reacties.
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.