Inloggen

Bakken van biefstuk met de reverse sear methode – eerst in de oven daarna bakken

Bakken van biefstuk met de reverse sear methode – eerst in de oven daarna bakken

Reverse sear methode van garen

Denk je het te weten hoe je een biefstuk kunt bakken. Bakken in de pan en dan afgaren in de oven. Dan komt de volgende stap de de reverse sear methode doen we dat net andersom. In de oven van 120 graden, bereikt het vlees de juiste kerntemperatuur van 40 -42 graden. Dan  ca. 10 minuten laten rusten en daarna bakken in de druivenpitolie en op het laatst een klontje roomboter toevoegen voor de lekkere smaak.

Je denkt misschien dat dit niet zo hoort, maar het is een ultieme manier om het helemaal in de hand te houden zonder dat de biefstuk bloederig op je bord ligt. Eerst garen en dan pas bakken heeft zelfs vele voordelen.

Perfect gaar bakken

Met voorgaren heb je namelijk ultieme controle over de kerntemperatuur van je vlees. Het precies rosé bakken van je biefstuk is zo erg eenvoudig. Dat is zeker ideaal bij dikke stukken vlees die op de ‘gewone’ methode moeilijk gelijkmatig garen.

Supermalse biefstuk

Vlees bevat een natuurlijk enzym dat spiereiwit afbreekt. Minder spieren betekent makkelijker kauwen. Hoe rijper het vlees, hoe verder dit afbreekproces is. In de koelkast staat dit proces bijna stil. Bij de comfortabele temperatuur in de oven gaan de enzymen weer flink aan het werk. Resultaat na een tijdje in de oven? ‘Rijper’ en supermals vlees.

Knisperende korst

Belangrijkste punt: de reverse sear– methode zorgt voor perfect bruine korst. Als het vlees uit de oven komt, kloppen alle condities voor het optreden van de maillardreactie. Je weet wel, de reactie die chemisch verantwoordelijk is voor álles met een heerlijk goudbruine korst. Het vlees is dan warm en het oppervlak iets droog. Dat maakt dat het wonderlijke van de maillardreactie beter werkt tijden het grillen en schroeien.

Tekst door: Melanie Koelewijn /  Carlo Straver
Print Friendly, PDF & Email

Stem op recept

  • (5 /5)
  • 1 rating

Sociale media

Over de Chefkok

Gelijksoortige recepten