Inloggen

Chiazaden eerst malen voor gebruik

chiazaad

Chiazaden eerst malen voor gebruik

Chiazaad malen voor gebruik

Wat is chiazaad?

Chiazaad is het eetbare zaad van de Salva hispanica. Dit is een plant uit de muntfamilie die van oudsher groeit in Mexico en Guatamala. Eeuwen geleden werd chiazaad door de Azteken en de Maya’s gebruikt. Hat was naar zeggen, nog meer waard dan goud. Het woord ‘chia’ komt uit de taal van de Maya’s en het betekent letterlijk ‘kracht’. Chiazaad was voor de Maya’s en Azteken een belangrijke voedingsbron. Aan de bijzondere eigenschappen die aan dit zwarte zaadje toegekend werden, werd ook een helende werking tegen allerlei lichamelijke klachten toegeschreven.

Ondanks een rijke historie, is chiazaad de laatste jaren ook in de westerse wereld populair geworden. Vandaag de dag is chiazaad een van de bekendste superfoods.

Eerst chiazaden malen in een koffiemolen.

Gemalen chiazaden worden beter in het lichaam opgenomen en de zaden geven meer voedingswaarden af. Dit is wetenschappelijk gemeten en daardoor beter om het gemalen b.v. door de yoghurt te mengen en daarna te eten.

Is chiazaad gezond?

Chiazaad heeft een hoge voedingswaarde en bevat o.a. plantaardige eiwitten, essentiële vetzuren, vitaminen, mineralen en vezels. Weinig voedingsmiddelen bevatten per calorie zo veel eiwitten, omega 3 en mineralen als chiazaad.
Een portie van twee eetlepels gemalen (20 gram) chiazaad bevat:

  • 8 gram vezels,
  • 3 gram eiwit,
  • 3.5 gram omega-3 vetzuren,
  • 13% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) calcium
  • 21% van de ADH magnesium.

Het toevoegen van chiazaad aan je gezonde voedingspatroon is een goede en gemakkelijke manier om dagelijks voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Daarnaast kan je chiazaad ook rauw eten, toevoegen aan pannenkoeken of gebruiken als topping over je yoghurt of muesli. Chiazaad is ook een goede vegan eiervervanger in bijvoorbeeld zoete baksels of brood. Je kan één ei vervangen door 1 theelepel chiazaad gemengd met 2 à 3 eetlepels water. Chiazaad bevatten geen gluten. Daarom passen deze zaadjes ook prima in een glutenvrij dieet.

Chiazaad en afslanken

Je kunt chiazaad gebruiken om je ideale gewicht te kunnen bereiken. Het zaad is uiteraard geen wondermiddel. Het zal je gewicht niet snel doen dalen of om snel kilo’s kwijt te raken.  Chiazaad bevat veel vezels en zet uit als het in aanraking komt met vocht, kan chiazaad ervoor zorgen dat je sneller een vol en verzadigd gevoel krijgt. Op die manier zou chiazaad bij het afslanken van toegevoegde waarde kunnen zijn. Je  zal waarschijnlijk minder snel naar snack of tussendoortje snaaien. Het is daarom zeker aan te bevelen om je dag te beginnen met een heerlijk vullend chiaontbijtje dus!

chiazaad

Onderschrift

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om alle updates te ontvangen.

Eet smakelijk