Inloggen

Druivenpitolie

Druivenpitolie

Druivenpitolie

Druivenpitten bevatten tussen de 6 en 20 procent olie.


En waar veel druiven geperst worden voor wijn, zoals in Frankrijk en Italië, loont het de moeite de druivenpitolie te winnen. Druivenpitolie is een heldere lichtgroene olie, met een heel fijn, subtiel aroma. Druivenpitolie wordt in Frankrijk en Italië vaak als basis voor kruidenolie gebruikt. Zo vindt u het hier vaak bij culinaire cadeau of delicatessenwinkels. Druivenpitolie bevat 60-80% meervoudig onverzadigd vet.Hoewel de olie al eeuwenlang bekend is in Europa, werd de olie van het druivenzaad niet op grote schaal geproduceerd of gebruikt tot in de 20ste eeuw, grotendeels vanwege het feit dat de druivenpitten niet zoveel olie produceren als vergelijkbare olieproducerende zaden, noten, of bonen zoals bijvoorbeeld olijven.

Tegenwoordig worden de druivenpitten verzameld en naar een speciale druivenpitolieperserij gebracht. De olie van Raisinor France is een product afkomstig van de franse druivenpitten, verzameld in de destilleerderijen van Frankrijk. De olie heeft een hoge kwaliteit.

De druivenpitolie kan gebruikt worden voor:

Door dressings van salades, als marinade. Het heeft een zachte, lichte smaak die als ‘nootachtig’ beschreven kan worden. Wegens zijn ‘neutrale’ smaak, wordt de olie van het druivenzaad vaak gebruikt als ingrediënt in salades of als basis voor het maken van dressing met bijvoorbeeld knoflook, rozemarijn, of andere kruiden.

Persen van druivenpitolie

Het wordt ook gebruikt als ingrediënt in eigengemaakte mayonaise.Voor het bakken van produkten en/of vlees of het frituren of fonduen met deze olie. Gebruik de olie tot 180 °C, dit is een veilige baktemperatuur. Bij het frituren in druivenpitolie: vervang de olie na zo’n 10 a 12 keer frituren.

De olie wordt tevens aanbevolen voor sauzen, gekookte schotels of het maken van gebak of pizza, waarbij er een scheutje olie aan het deeg toegevoegd moet worden.De olie is qua energiegehalte gelijkwaardig aan bijvoorbeeld olijfolie. Zo’n 120 kCal per theelepeltje. Echter is de olie erg zuinig in gebruik, en dus een goede vervanger van bijvoorbeeld boter in een dieet.

LET OP ALLE SOORTEN OLIE EN BOTER NOOIT TE HEET LATEN WORDEN, WALMENDE OF VERBRANDE OLIE OF BOTER KAN SCHADELIJK ZIJN VOOR DE GEZONDHEID!


Het cholesterolgehalte is 0%!! In een onderzoek dat in 1993 door de Amerikaanse Universiteit van Cardiologie is uitgevoerd, toonde Dr. Nash in een steekproefgroep van 56 mannen en vrouwen die 43 g druivenpitolie per dag gebruikten,dat de olie de capaciteit heeft om het HDL met 13% te verhogen en het LDL niveau te verlagen met 7% in slechts drie weken tijd. De totale verhouding cholesterol/HDL werd verminderd met 15,6% en de totale verhouding LDL /HDL werd verminderd met 15,3%, wat essentieel zou kunnen zijn voor mensen met een verhoogd risico op een hartaanval. Uitleg: de lever moet goede cholesterol produceren (HDL) waardoor het slechte deel (LDL) minder wordt aangemaakt. Hierdoor ontstaat een betere verhouding: lager cholesterolgehalte. Uit bovenstaande onderzoek blijkt dat druivenpitolie helpt om deze verhouding te optimaliseren.
Vitaminen in de olie:

Vitamine E (0,8 tot 1,2 g/kg), Vitamine C en Beta-Carotene.Er is niet bevestigde informatie dat de druivenpitolie ook Vitamine D bevat.


Gemiddelde samenstelling van druivenpitolie:
Gewone naam:Wetensch.naam:Gemiddelde percentage
Omega-6Linoleenzuur69tot78%
Omega-9Oliezuur15tot20%
PalmitileenszuurHexadecanoic acid5tot11%
StearinezuurOctadecanoic acid3tot6%
Omega-3Linoleenzuur0.3tot1%
Palmitileenzuur9-Hexadecenoic acid0.5tot0.70%

Plantaardige olie is niet meer zo gezond voor je hart zoals dat het vroeger was, concludeerden wetenschappers van de Ohio State University.

Je kan beter overschakelen naar plantaardige olie die gemaakt is van druivenpitten. De Universiteit van Ohio trommelde 139 mannen en vrouwen op om deel te nemen aan een studie over plantaardige oliën. Eerst werd de vet – en spiermassa van de proefpersonen gemeten, waarna hun bloed werd getest op de aanwezigheid van linolzuur, oliezuur en omega-3-vetzuren. De onderzoekers konden aantonen dat de mensen met een hogere concentratie aan linolzuur in het bloed minder last hadden van hart- of orgaanproblemen. Linolzuur treffen we het meest aan in zonnebloem-, lijnzaad- en maïsolie. Nochtans is het volgens de onderzoekers niet simpel om nog plantaardige olie te maken met een hogere concentratie aan linolzuur. De oliën die gebruikt worden om te koken, bevatten 20% minder gezonde zuren dan vijf jaar geleden. De wetenschappers concludeerden dat dit te wijten is aan genetisch gemanipuleerde planten die meer oliezuur dan linolzuur bevatten. DruivenpitolieHierdoor zijn saffloer-, zonnebloem- en sojaboonolie slechter voor je lichaam dan alle andere oliën. Vroeger hadden ze nochtans een hoge concentratie linolzuur, nu zijn ze ongezonder dan de gewone olijfolie. Maar er is een uitzondering: druivenpitolie. 80% van het zuur van deze olie bestaat uit linolzuur, wat maakt dat deze plantaardige olie het gezondst is.

Bron: http://www.msn.com/nl-nl/gezondheid/voeding/plantaardige-olie-is-niet-meer-zo-gezond-als-vroeger/ar-AAgB4P9?ocid=spartandhp

Print Friendly, PDF & Email

, ,

Eet smakelijk