
Traditioneel wordt in Frankrijk een büche de Noël als nagerecht geserveerd op kerstavond. Deze traditie gaat heel ver terug en heeft alles te maken met de voor-christelijke gebruiken (het Keltische Julefeest bv maar ook andere tradities uit Europa), waarbij vuur de kortste nacht van het jaar (21 dec) moest verjagen om plaats te maken voor het nieuwe licht.
Een kerststronk maken is een tijdrovend werkje maar het gebak en de vulling kunnen 24 uur van tevoren worden gemaakt.
Kijk op het internet hoe je een Bûche de Noël kunt decoreren.Succes verzekerd.
Recept
- 4 eieren
- 60 g maizena of aardappelzetmeel
- 60 g bloem
- 180 g fijne kristalsuiker
- enkele el melk
- 1 zakje bakpoeder
- snuf zoutVulling
- 250 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 ml slagroom
- 2 tl vanille-extract
- 300 gr poedersuiker
- 120 g pure chocolade
Voor de schors: 200 g chocola naar smaak
Voorbereiding
Maak eerst het gebak Splits de eieren en klop het eigeel met de fijne suiker tot het mengsel bleek en schuimig wordt (ong. 5 minuten met een mixer).
Zeef de bloem en zetmeel over het mengsel, voeg evt. enkele eetlepels melk toe om een luchtig deeg te houden.
Klop de eiwitten stijf met een snuf zout en spatel ze voorzichtig door het mengsel heen, houdt het geheel zo luchtig mogelijk.
Spreid uit op een beboterd vel bakpapier, in een groot rechthoekig bakblik of op de bakplaat
Bak ongeveer 10-15 minuten in een warme oven (220 graden) of tot de bovenkant goudbruin is.
Haal uit de oven, leg een vochtige, met suiker bestrooide schone theedoek op het warme gebak en keer het geheel om, zodat de theedoek onder ligt.
Haal voorzichtig het bakpapier weg (begin bij een hoek)en rol het gebak samen met de theedoek op.
Je kunt deze rol afgedekt met folie of in een koekblik 24 uur bewaren.
Maak nu de vulling: laat de chocola smelten au bain marie, in een kleine pan waarvan de bodem rust in warm (geen kokend) water. Haal de pan uit het water zodra de chocola gesmolten is.
Roer de boter los tot deze luchtig en zalvig is, voeg geleidelijk aan room en vanille-extract toe, vervolgens beetje bij beetje de suiker, en tenslotte de chocola toe tot het mengsel glad en romig is.
Voor de chocoladeschilfers: smelt de chocola naar keuze wederom au bain marie en stort deze op een beboterd bakpapier. Zet 10 minuten in de koelkast om op te stijven, en breek de plak vervolgens in grove stukjes. Doe deze stukken weer in de koelkast om ze volledig te laten uitharden.
Rol het afgekoelde gebak voorzichtig uit en bestrijk met 2/3 van de botercrème, rol weer op zonder theedoek. In dit stadium kun je evt. een klein stukje van de kerststronk afsnijden en de plak op de rol leggen, zodat deze echt de vorm krijgt van een houtstronk met aftakking.
Bestrijk de büche met de rest van de crème. en maak er ribbels in om de schors na te bootsten.
Versier met de grove stukjes chocola en doe er vlak voor het serveren nog wat poedersuiker op voor het sneeuw effect.
Je kunt de büche verder versieren met kleine schuim-paddenstoelen (meringue), chocolade hulstblaadjes, marsepein, kleine kerstversieringen etc.
Eet smakelijk